Ainekset:
Vaniljakiisseli (kokonestesuurustus):
- 2 1/2 dl maitoa
- 1/4 dl sokeria
- 1/4 dl maissi- tai ohratärkkelystä
- 1 tl vanilliinisokeria
Puolukkakiisseli (osanestesuurustus):
- 2 dl vettä
- 1 dl puolukoita
- 1/4 dl sokeria
- suurus: 3/4 dl vettä + 1 1/2 rkl perunajauhoja
Valmistus:
- Mittaa pinnoitettuun kattilaan kylmä maito, sokeri ja tärkkelysjauhot. Sekoita hyvin.
- Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita koko ajan, kunnes kiisseli sakenee. Sammuta levy ja kypsennä kiisseliä jälkilämmöllä 3 minuuttia kokoajan sekoittaen. Jäähdytä.
- Nosta kattila liedeltä, lisää vaniillinisokeri. Jaa jälkiruokakulhoihin. (Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi.)
- Mittaa teräskattilaan vesi, puolukat sekä sokeri. Keitä niin kauan, että marjat hajoavat.
- Sekoita suurusta varten vesi ja perunajauhot erillisessä astiassa. Ota kattila pois levyltä ja kaada suurus kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
- Kiehauta kiisseli nopeasti. Ota kattila pois liedeltä.
- Tarkista makeus. Kaada puolukkakiisseli jälkiruokakulhoihin jäähtyneen vaniljakiisselin päälle. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi.
Puolukka-vanilja-kerroskiisseli